İklim Risk & Fırsatlarının Değerlendirilmesi çalışması ise 2024 yılında tamamlanmıştır. Çalışma ile IC Enterra’nın iklim değişikliği fiziksel ve geçiş risklerinin belirlenmesi, risklerin/fırsatların en doğru şekilde yönetilmesi için yol haritalarının oluşturulması, çalışma çıktılarının sürdürülebilirlik stratejisinin odağını oluşturarak kurumsal risk yönetimi çalışmalarına katkı vermesi ve kısa orta uzun vadeli strateji belirleme çalışmalarında kullanılması amaçlanmıştır.
Karşılaştırmalı Analiz çalışmaları kapsamında, IC Enterra ile aynı sektörlerde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası şirketler seçilmiştir. Söz konusu şirketler;
- Karbon Saydamlık Projesi Carbon Disclosure Project CDP)
- İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (Task Force on Climate Related Disclosures TCFD)
- Sürdürülebilirlik Faaliyet ve Entegre raporları ile web sitelerinde yer alan kamuya açık bilgiler
üzerinden incelenmiştir. Araştırmaya konu şirketlerin iklim değişikliği kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetler TCFD tavsiyelerine paralel olacak şekilde Yönetişim, Strateji, Risk Yönetimi ve Metrik ve Hedefler başlıklarında değerlendirilmiştir.
Riskler faaliyet bölgelerine göre belirlenmiş, sektörel ve bölgesel riskler etki, olasılık ve vade değerlendirilmesi ile analiz edilerek risk envanteri oluşturulmuştur. Envanterlerde TCFD metodolojisinde bulunan Geçiş Riskleri ve Fiziksel Risk kategorileri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında risklere ilişkin alınabilecek aksiyonlar tespit edilerek aksiyonlar ve takip edilmesi gereken metrikler belirlenmiştir.
IC Enterra, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartlarına (TSRS) tabiidir ve 2025 yılı Ağustos ayında TSRS uyumlu, bağımsız denetimden geçmiş ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımlayacaktır.