Kurumsal Haberler

HES İşletmeler Direktörümüz Uğur Cingi EIF Dünya Enerji Kongresi'nde Konuştu

11 Ekim 2024 Cuma
IC Enterra Yenilenebilir Enerji HES İşletmeler Direktörümüz Uğur Cingi, İstanbul'da düzenlenen EIF Dünya Enerji Kongresi'nde yoğun ilgi gören, "Hidroelektrik Yatırımları ve Teknolojileri" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında ağırlıklı olarak işletmelerde yaşanan önemli sorunlar ve verim artırıcı önerileri gündeme taşıdığı konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

1. Kanal tipi santrallerin geleceği: Bu santraller için piyasa fiyatlarının çok düşük olduğu dönemlerde uygulanmak üzere Asgari Uzlaştırma Fiyatı'nın belirlenmesi ve uygulanması.

2. Kuraklık nedeniyle üretim düşüşü: Yaşanan kuraklıklar nedeniyle üretim düşüklüğünden HES'lerin minimum seviyede etkilenmeleri için İletim Sistemi Kullanım Bedeli'nin, özellikle Sabit İletim Bedeli'nin, düşürülmesi.

3. Hibrit tesis kapasitesi: Üretim tesisleri için uygulanmakta olan hibrit tesis kurulumu sürecinde, hibrit tesis için geçerli olan kapasite sınırlamasının kaldırılması ve ana tesis kapasitesinin hibrit tesiste de kullandırılması; ayrıca, hibrit tesisin ana tesisle aynı bağlantı noktasından sisteme bağlanması şartıyla aynı bölgede uygun bir yerde kurulmasının sağlanması.

4. Cansuyu türbinleri: Kanal tipi santrallerin regülatörlerinden bırakılmakta olan cansuyunun önüne uygun cansuyu türbinleri yerleştirilerek, boşa akıtılan sudan enerji üretilmesinin sağlanması.

5. İletim tesislerinin devralınması: Bünyesinde iletim faaliyeti bulunan üretim tesislerinin şalt sahalarındaki iletim tesislerinin işletme ve bakım sorumluluğunun, ilgili kanun gereği TEİAŞ tarafından bir an önce devralınmasının sağlanması.